top of page
begin

ABEL TASMAN JOURNAAL 4  - DECEMBER 2019

Ik werk aan een historische roman over de zeevaarder Abel Janszoon Tasman (1603-1659). Op deze pagina deel ik NIEUWTJES - FEITEN - BEZIENSWAARDIGHEDEN die daar mee te maken hebben.  Heb jij misschien iets interessants gezien of gehoord dat te maken heeft met Abel Tasman?     Mail me >>

Bij elk bericht staan foto's. Klik een foto aan om deze beter te kunnen bekijken. M.b.v. de pijltjes ga je naar de volgende/vorige foto. Bij een bericht staan vaak meer foto's dan je in eerste instantie ziet, dus even klikken :)

december 2019

 

14 DECEMBER 2019

TASMANROUTES - VAARKAART

Ons Abel Tasman Museum werkte mee aan deze prachtige vaarkaart.

Website: https://www.tasmanroutes.nl/

Onderstaande tekst komt van de website: aanlegplaatsen > Lutjegast

 

LUTJEGAST AAN ZEE

Duizend jaar geleden lag Lutjegast aan zee. Het lag op een kleine zandrug (vandaar ‘lutje’ = klein en ‘gast’ = geest = zand) omgeven door de zee in het noorden en laagveen in het zuiden. Bij Tasmans geboorte in 1603 was de regio desolaat en ontredderd. Dit was een gevolg van de strijd om de stad Groningen die in 1594 werd beslist door de overwinning van de Staatse troepen op de Spaanse bezetters van de stad. Die strijd had zich in de voorafgaande 10 jaren voornamelijk in het Westerkwartier afgespeeld.

 

TASMANS JONGE JAREN
Over Tasmans jonge jaren blijft het grotendeels gissen. We weten niet hoe Tasman in 1631 in Amsterdam belandt. Vanaf die tijd komen we zijn naam voor het eerst tegen in de VOC-archieven en kunnen we volgen hoe zijn carrière bij de VOC leidde tot zijn beroemdste ontdekkingsreis in 1642/1643. Misschien is hij als jongeling aan boord gestapt van een schip dat door het Caspar Robles Diep tussen stad Groningen en Friesland voer, op weg naar Amsterdam. De resten van dit diep, ook wel ‘kolonelsdiep’ genoemd zijn nog ten zuiden van Lutjegast te zien. Daar staat ook de pittoreske watermolen ‘De Eendracht’. Tasman groeide op, vermoedelijk op nog geen 500 meter van dit diep. Vanuit de achtertuin kon hij de langsvarende schepen zien. Een andere theorie luidt dat hij als zeevaarder begonnen is bij de Admiraliteit van Dokkum. Maar dat is niet meer na te gaan omdat de archieven verloren zijn gegaan bij een brand. Of misschien stapte hij aan boord van een van de turfvaarders die vanaf de borg Nienoord bij Leek, via de Lauwerszee op Amsterdam voeren.


Lutjegast = Abel Tasmandorp

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>

bottom of page