Boek: Historische roman over Abel Tasman
Ik werk aan een historische roman over de zeevaarder Abel Janszoon Tasman (1603-1659).
Het dorp Lutjegast (provincie Groningen) was in 1603 de plek waar Tasman ter wereld kwam (bezoek eens het Abel Tasman Museum te Lutjegast).
In 1633 vertrok hij vanuit Amsterdam, in dienst van de Verenigde Oostindische Compagnie (de ‘VOC’), naar Azië. De VOC (1602-1800) was een van de grootste handelsmaatschappijen in de wereld en had een zeer machtige vloot. De naam ‘Abel Tasman’ duikt voor het eerst op in nu nog bestaande VOC-archieven toen hij in 1634 als eerste stuurman dienst deed op het flitschip ‘Weesp’.
Hij is het bekendst door zijn reizen tussen 1642 en 1644, opgezet door Anthonie van Diemen. Tijdens deze reizen voer hij als eerste om het continent Australië en bracht de kust van Tasmanië, een westelijk stuk van Nieuw-Zeeland en Tonga in kaart. Alleen op het laatste eiland werd de bemanning vriendelijk onthaald. Tasman had als opdracht het land te onderzoeken dat toen bekendstond als Nieuw-Holland (het tegenwoordige Australië) – waarvan de westkust al door Willem Janszoon ‘ontdekt’ was – om vast te stellen of het land deel uitmaakte van het vermeende Terra Australis, een zuidelijk continent (Zuidland), dat zou moeten bestaan om de aarde in evenwicht te houden. De VOC hoopte dat dit onbekende continent voor de handel geopend en vervolgens geëxploiteerd zou kunnen worden.
Op 11.273 hemelsbrede kilometers afstand van Lutjegast overleed Tasman op 56 jarige leeftijd in Batavia (nu: Jakarta, Indonesië).
Mijn reis naar de realisatie van de roman: 'Abel Tasman journaal' >>
Familieportret van Abel Tasman en zijn gezin is even weer 'thuis' in Groningen. Lees meer >>